Husketest

Husk et telefonnummer

I denne lille test skal du prøve at huske et telefonnummer. Vi har generelt svært ved at huske tal. Årsagen er, at tal er meget abstrakte. Et telefonnummer er jo egentligt bare en tilfældig kombination af otte cifre mellem 0 og 9. For at gøre tal nemme at huske, skal vi omsætte dem til billeder inde i hovedet, som vi så nemt kan afkode igen. Det lyder lidt bøvlet, men prøv at give det en chance. Det er både sjovt og effektivt.

Tal til bogstaver

Teknikken går ud på at omsætte hvert tal mellem 0 og 9 til en konsonant.

0 = z eller s | 1 = l | 2 = n | 3 = m | 4 = r | 5 = v eller f | 6 = b | 7 = t | 8 = k eller c | 9 = g |

På siden om at huske tal, kan du læse mere om, hvorfor hvert tal er forbundet med denne bestemte konsonant, og hvordan de er nemme at huske, men det springer vi let henover nu. De skal jo også kun læres én gang. Nu til det sjove. Vi skal på en lille tur for at huske vores telefonnummer: 31 62 75 30. Det er vigtigt, virkelig at forsøge at se billederne i følgende lille fortælling tydligt for dig.

Forestil dig nu, at du står foran hoveddøren til dit hus. Du åbner døren, og der ligger mel helt op i knæhøjde. Du skal bare igennem, så du må bruge mange kræfter på at bane vej gennem det tunge mel. Lige i det samme du når igennem døren til næste rum i dit hus, træder din bedste ven frem og tværer en dårlig, næsten helt brun og blød banan ud i hovedet på dig.Tyv overfor mus Det føles helt vildt ulækkert, og mens du forsøger at fjerne det værste snask, bevæger du dig videre til næste rum i dit hus. Der står minsandten en tyv, i fuld gang med at fylde sin sæk med tyvekoster. Han forsøger at komme væk, men en kæmpe mus, der er så stor, at den må bukke sig for overhovedet at kunne være i rummet, vælter ham omkuld. Nu kan du huske nummeret 31 62 75 30. Hvordan?

En sjov historie

Historien lyder absurd, og det er egentlig også meningen – for jo mere mærkeligt og livagtigt et billede er, desto nemmere kan vi huske det. Det lyder måske også som en lang historie for bare at huske et telefonnummer, men når man først har prøvet det et par gange, finder man selv på billederne på ganske få sekunder, og endnu hurtigere er det at tænke den igennem igen for at huske nummeret.

Nøgleordene her er mel, banan, tyv og mus. For at danne ordene omsætter vi tallene til konsonanter. Herefter fylder vi selv på med vokaler for at danne de ord, vi skal bruge i vores billeder.

31 bliver til “m” og “l”, så vi danner ordet mel.

62 bliver til “b” og “n”, så her danner vi ordet banan.

75 bliver til “t” og “v”. Det laver vi om til ordet tyv.

30 bliver til “m” og “s”. Det laver vi til ordet mus.

Med ovenstående historie kan vi altså huske telefonnummeret: 31 62 75 30. For at sammenligne, kan du også forsøge at huske nummeret 16 34 86 60. Med dette nummer skal du ikke lave en historie. Bare forsøg at huske det, som du normalt ville huske et telefonnummer i hovedet. Brug gerne lidt til på at studere nummeret, så det ikke bliver en alt for unfair sammenligning. Så kan du se, hvad du husker bedst.

Kan du huske det i morgen?

Prøv at tænke historien hurtigt igennem igen, og se om du ikke hurtigt og nemt kan se tingene for dig. I morgen kan du så se, om du ikke stadig kan huske historien. Du kan vende tilbage og slå værdierne op, når du skal tjekke, om du synes det virker. Det vigtigste er, at du kan huske de vigtige ting i historien. Konsonanternes værdi får du lynhurtigt lært. Hvis du stadig kan huske det hele, eller hvornår du nu kommer til at tænke på historien igen og er overbevist om, at det virker, kan du komme tilbage og læse mere på de andre sider her på eksamenstid.dk. Hvis du ikke kan vente, er du også meget velkommen til at læse videre om at huske tal her, eller gå til en mere generel introduktion til husketeknikkerne.