Studieteknik

Studieteknik

Husketeknikken du kan læse om på eksamenstid.dk, er ikke kun gavnlig op til selve eksamen. Den kan være en vigtig del af din samlede studieteknik under studieforløbet, hvad enten det gælder folkeskolen, en mellemgående- eller en videregående uddannelse.

Husketeknik

Den menneskelige hjerne kan meget nemmere huske billeder end tal og ord. Derfor er den bedste måde at huske på at omsætte det du skal huske til mentale billeder. I de husketeknikker du kan læse om på eksamenstid.dk, er der to ting, der hele tiden går igen. For det første skal du danne spændende billeder, af det du gerne vil huske, i hovedet. Så vidt muligt skal billederne være livagtige, overraskende og det må meget gerne være noget, der vækker en bestemt følelse i dig. Noget du synes er sjovt, ulækkert eller måske endda frastødende. Det er alle ting, der gør billederne og dermed tingene levende og nemmere at huske. For det andet skal tingene placeres på velkendte ruter. Det skal være steder, du kender rigtigt godt. På den måde forbindes det du skal huske allerede med noget, der ligger solidt plantet i langtidshukommelsen. Så ved du, hvor du skal finde informationerne, og det gør det samtidig let at huske ting i en bestemt rækkefølge. Det vil markant forbedre din studieteknik at organisere informationerne på den måde under studierne i løbet af hele året.

Billederne

De billeder du danner i hovedet, skal repræsentere det, som du gerne vil huske. Det er ret ligetil, hvis du for eksempel skal huske en indkøbsliste, når du skal handle ind. Eller når du har omsat tal til ord, der skal huskes. I andre tilfælde skal man være lidt mere kreativ. Hvis du skal huske hovedstaden i USA, kan du danne et billede af Frihedsgudinden, der er ved at vaske tøj. Frihedsgudinden forbinder du med USA, og du ved, at det engelske ord for at vaske er “wash”, og det er mere end rigeligt til at minde dig om at hovedstaden i USA er Washington.

Når du danner dine mentale billeder, er det vigtigt at gøre dem nemme at huske. Det gør du bedst ved at gøre billederne livagtige, medrivende og følelsesvækkende. Det skal helst være overraskende og absurde billeder, så giv den bare fuld gas med fantasien. Hvis du skal huske det tyske ord for hoved, “Kopf”, virker det ikke godt at danne et billede af et tilfældigt hoved ved siden af en kop. Forestil dig i stedet, at du står nøgen med en kæmpe kop ned over hovedet. Puha, koppen lugter faktisk også af gammel kaffe, og du kan mærke en kold dråbe, der falder ned i din hovedbund. Nu kan du bedre huske det! I starten er det en god ide at tage sig god tid til at lade billedet synke ind, men efterhånden lærer du at danne billederne på en brøkdel af et sekund.

Ruterne

For at huske tingene skal de placeres på ruter. De billeder som vi dannede før, skal altså udspille sig et velkendt sted. Så skal du ikke famle efter at huske noget. Hvis du ved, du har brugt dit eget hjem til at huske vigtige begivenheder til en historieeksamen, så ved du også, at du kan huske alle begivenhederne i rækkefølge, ved at gå en tage en mental tur gennem dit hjem. Når du skal vælge dine ruter, skal det være steder du kender godt. Du skal tydligt kunne huske dem hovedet. Det kan være dit hjem, dit barndomshjem, dine venner eller veninders hjem, eller det kan være vejen til gymnasiet eller måske en villavej, hvor du voksede op.

Du skal så finde en logisk rækkefølge i, hvordan tingene placeres. Er det et hus, kan det være at placere en ting, der skal huskes, i hvert rum. Forestil dig så, at du går gennem huset, og hvor der er flere rum at gå ind i, tager du et efter et fra venstre mod højre. Er din rute på en villavej, kan hvert billede udspille sig ved hvert sit hus. Så går du fra hus til hus på den ene side af vejen, og fortsætter så hele vejen rundt. Skal du huske meget til en eksamen, kan det godt være, at der skal tages en del ruter i brug.

Forskellig tilgang til hvert fag

Ligesom den optimale studieteknik generelt varierer fra fag til fag, kan der være stor forskel på, hvordan man bedst husker det relevante materiale til hvert enkelt fag. Den største forskel ligger i, hvordan man strukturerer informationerne. Hvis du skal lære tyske gloser, er der tre forskellige køn. Så kan det være oplagt at finde tre forskellige steder at placere ordene. Alle hankønsord placeres i ét hus, hunkønsord placeres i et andet og ord i intetkøn placeres i et helt tredje hus. Så har du allerede styr på ordenes køn, bare ved at se, hvor de er placeret. Tilsvarende kan gøres ved en historieeksamen. Din rute går langs en villavej, og i den første have placerer du alle begivenheder fra 1500-tallet, i næste have alle begivenheder fra 1600-tallet og så videre. Så har du et hurtigt overblik over den tidsmæssige placering af begivenhederne, og du skal eksempelvis kun forbinde tallet 45 med en begivenhed for at huske, at den fandt sted i 1545. Du kender århundredet fra den have, hvor billedet udspiller sig. Du kan læse mere om, hvordan man husker tal her. På eksamenstid.dk vil der løbende blive tilføjet vejledninger til, hvordan man nemmest kan strukturere informationerne til de enkelte specifikke fag. Du kan læse mere om, hvordan man husker ting og tal på eksamenstid.dks øvrige sider. Hvis du gerne vil have besked, når der tilføjes vejledninger til nye fag, må du meget gerne tilmelde dig vores nyhedsbrev. Sponsoreret af Henrik Ørsnes Ure og Smykker, hvor du bl. a. kan købe Christina Watches og Jaguar ure.

En kommentar til “Studieteknik”

Skriv en kommentar