Husk ting

Når vi skal huske ting, er den bedste måde at få tingene til at komme til livs at inkludere dem i billeder, vi danner i hovedet. Hjernen arbejder meget bedre med billeder end med ord og tal, og jo mere følelse billedet vækker hos os, desto nemmere kan vi huske det. Udover at denne teknik hjælper hukommelsen, er den derfor både god for fantasien og kreativiteten. Der skal dannes billeder, som er skøre, overraskende og måske morsomme eller frastødende. Almindelige og kedelige visualiseringer af tingene virker ikke. Det må også hellere end gerne være vulgært. Bare rolig – vi siger det ikke til nogen. Hvad end der virker bedst for dig.

Husk simple ord

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvor kreativt man skal tænke for at huske det, man gerne vil. Det mest simple er selvfølgelig at huske almindelige ting. Det bliver lidt mere udfordrende, hvis man eksempelvis skal huske begreber som socialisme eller konservatisme. Mere om det om et øjeblik.

Med enkle ord er det vigtigste at gøre dem interessante nok til, at de er nemme at huske. Nu er det følgende måske ikke lige det mest relevante i eksamenslæsningen, men for nemt at illustrere teknikken, kan vi forestille os, at vi skal huske en indkøbsliste. Vi har ti ting på listen: mel, mælk, smør, franskbrød, elastikker, fryseposer, vaskepulver, pasta, løg og gær. Vi skal nu danne billeder, der hjælper med at huske tingene, og de skal alle placeres på en rute. Hvis du endnu ikke har læst om ruter, kan du læse mere i introduktionen her. For at gøre det mere overskueligt, inkluderer vi to ting i hvert af vores mentale billeder. En rute i et hvilket som helst hus passer til denne lille historie.

Du står foran huset. Du åbner døren til huset og indenfor står Helle Thorning Schmidt med en pakke mel i hænderne. Hun bliver så forskrækket over, at du kommer ind, at hun klemmer hårdt om pakken med mel, så der står en sky af mel lige op i hovedet på hende. Hun hoster og har svært ved at få vejret, men finder en kæmpe karton mælk, der står ved siden af. Den er dog så stor, at hun ikke helt kan styre den, og al mælken vælter ud over hende, så hun triller lidt rundt i en pøl af mælk og mel.

Du fortsætter til næste rum, men kommer ikke langt, da du skrider på gulvet, som er fedtet ind i et centimetertykt lag smør. Det eneste du kan finde at tørre smørret op med, er et gammelt franskbrød. Du brækker franskbrødet over på midten for, at det nemmere kan suge smørret op. I næste rum står Thomas Helmig og skyder elastikker efter dig. Du kan dog næsten ikke kende ham, idet hovedet såvel som hænder og fødder er pakket ind i klare fryseposer. Du undrer dig over, hvordan man overhovedet kan skyder elastikker afsted så hårdt, når man har fryseposer på hænderne.

I næste rum er du ved at falde over et komfur, der står lige indenfor døren. Der plejer komfuret da ikke at stå. Du kan se at komfuret er tændt. En blind mand er famlende i gang med at koge pasta, men gryden bobler over, fordi der er brugt vaskepulver i stedet for salt. Det kommer nok ikke til at smage fantastisk godt. Du går videre til sidste rum, og lige i det samme du åbner døren, vælter det ud med løg, der er hakket i store tern. Rummet har åbenbart været fyldt til randen, og du får ondt i øjnene af alt det rå løg. Du kan slet ikke se ud af øjnene, men kan alligevel mærke, at du har nogle store karameller i lommen. Du spiser dem, men får så rigtigt ondt i maven. Da den værste svien fra løgene er væk, kan du se, at det slet ikke er karameller, men store pakker af gær, som du har spist. Ikke underligt at du har så ondt i maven.

Det virker som en lang historie for at huske få ting, men i virkeligheden får man meget hurtigt dannet billederne i hovedet. Prøv at gå turen hurtigt igennem et par gange i hovedet. Bemærk samtidig, hvor hurtigt det går at huske tingene på den måde, og ikke mindst hvor solidt listen af ting allerede er plantet i hukommelsen.

Husk begreber og koncepter

Når det gælder betegnelser eller begreber som ikke umiddelbart kan omsættes til en ting vi kan bruge i vores mentale billeder skal vi tænke lidt mere kreativt. Ofte er det rigeligt at have noget der peger os i den rigtige retning. Skal vi huske navnet på en historisk person, kan vi danne et billede med en vi selv kender- eller en kendt med samme navn. Hvis vi skal huske noget om Frankrig bruger vi en person eller ting der minder os om Frankrig. Det kunne være Eiffeltårnet eller en fransk kendt man kender godt. For at bynavne kan man finde ord der minder os om lyden af bynavnet. For at huske at hovedstaden i Frankrig hedder Paris kunne jeg forestille mig at jeg stod foran Eiffeltårnet med en is i hver hånd – altså et par is (Paris). Ved ord hvor man er lidt mere på bar bund, som hvis du for eksempel skal lære ord på et helt nyt fremmedsprog kan ordene skal dele mere op i enkelte dele så du får alle lyde og kan huske dem. Fremgangsmåden er dog den samme som med et par is ved Eiffeltårnet.

Hvad virker bedst for dig

På disse sider vil du finde mange forslag til hvordan du kan huske ting ved at danne bestemte mentale billeder. Det er også en god ide at danne dine egne billeder ud fra dine egne oplevelser. Det er ikke sikkert at det der virker for os er det samme som virker for dig, og hvis du kan mærke at der er nogle ting der stadig ikke hænger ved, så er det bedst bare at skifte billedet ud og forsøge med et andet.

Selvom det her er en meget effektiv teknik til at huske, er det stadig vigtigt at repetere. Heldigvis er det både nemt, lynhurtigt og kræver ingen hjælpemidler – så du kan gøre det når som helst. Du skal bare hurtigt gå dine ruter igennem fra tid til anden, ellers vil billederne med tiden forsvinde ud af bevidstheden igen. Du kan alligevel sikkert slet ikke lade være. Det behøver ikke nødvendigvis at være særligt ofte. Bare du selv fornemmer, at det du skal huske, sidder solidt plantet i hukommelsen og er nemt at finde frem. Rundt på siderne her kan du finde mange forskellige opskrifter på, hvordan du husker bestemte ting.

Det her er endda kun begyndelsen. Som med alt andet, bliver man hurtigt bedre og mere effektiv med noget øvelse. Du vil blive forbløffet over, hvor let det er at huske store mængder informationer.